Publication:
State Intervention in Wine Markets in the Early 20th Century: Why was it so Different in France and Spain?

dc.contributor.authorPlanas, Jordi
dc.contributor.funderMinisterio de Economía y Competitividad (España)es
dc.contributor.funderGeneralitat de Catalunya
dc.date.accessioned2022-09-14T15:08:28Z
dc.date.available2022-09-14T15:08:28Z
dc.date.issued2017-09
dc.description.abstractIn the early 20th century, governments not only used trade policy to protect domestic agricultural markets, but they also introduced regulations affecting quality, quantity and prices. In this article I assess the differences in the state intervention in wine markets in two major wine-producing countries, France and Spain, and try to explain the reasons for them. To do so, I examine the specific features of their markets and productive systems, the winegrowers’ collective action, and the political framework in each country. I argue that the differences are related to (a) the strength and cohesion of the winegrowers’ lobby, (b) the winegrowers’ relationship with political parties and (c) the state’s ability to respond to their demands.en
dc.description.abstractA comienzos del siglo XX, los gobiernos no sólo utilizaban la política comercial para proteger los mercados agrícolas nacionales, sino que también introdujeron regulaciones sobre la calidad, la cantidad y los precios de los productos. En este artículo trato de evaluar las diferencias en la intervención del Estado en los mercados vinícolas en dos de los principales países productores de vino, Francia y España, y las razones de las mismas. Para ello, examino las características específicas de sus mercados y sistemas productivos, la acción colectiva de los viticultores y el marco político de cada país. Sostengo que las diferencias están relacionadas con (a) la fuerza y cohesión del ‘lobby’ vitícola, (b) la relación entre viticultores y partidos políticos, y (c) la capacidad del Estado para responder a sus demandas.es
dc.description.sponsorshipFinancial assistance provided by the Spanish government (HAR2015-69620-C2-1-P) and by the Generalitat de Catalunya (2014-SGR-1345) is also gratefully acknowledged.en
dc.format.extent32es
dc.identifier.bibliographicCitationRevista de Historia Económica / Journal of Iberian and Latin American Economic History (Second Series) / Volume 35 / Iusse 02 / September 2017, pp. 175–206es
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.1017/S0212610916000148
dc.identifier.issn0212-6109
dc.identifier.issn2041-3335 (online)
dc.identifier.publicationfirstpage175
dc.identifier.publicationissue2
dc.identifier.publicationlastpage206
dc.identifier.publicationtitleRevista de Historia Económica / Journal of Iberian and Latin American Economic Historyes
dc.identifier.publicationvolume35es
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10016/35695
dc.language.isoenges
dc.relation.projectIDGobierno de España. HAR2015-69620-C2-1-Pes
dc.rights© Instituto Figuerola, Universidad Carlos III de Madrid, 2017es
dc.rightsAtribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 España*
dc.rights.accessRightsopen accesses
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/*
dc.subject.ecienciaEconomíaes
dc.subject.ecienciaHistoriaes
dc.subject.jelN43
dc.subject.jelN43
dc.subject.jelN44
dc.subject.jelN53
dc.subject.jelN54
dc.subject.jelQ18
dc.subject.otherAgricultural policyen
dc.subject.otherWine marketen
dc.subject.otherEarly 20th centuryen
dc.subject.otherFranceen
dc.subject.otherSpainen
dc.subject.otherPolítica agrícolaes
dc.subject.otherMercado vinícolaes
dc.subject.otherInicios del siglo XXes
dc.subject.otherFranciaes
dc.subject.otherEspañaes
dc.titleState Intervention in Wine Markets in the Early 20th Century: Why was it so Different in France and Spain?en
dc.typeresearch article*
dc.type.hasVersionVoR*
dc.type.reviewPeerReviewed
dspace.entity.typePublication
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