La mortalidad antes de entrar en la vida activa en España: Comparaciones regionales e internacionales, 1860-1960

e-Archivo Repository

Show simple item record

dc.contributor.author Cussó, Xavier
dc.contributor.author Nicolau, Roser
dc.date.accessioned 2008-03-10T12:28:51Z
dc.date.available 2008-03-10T12:28:51Z
dc.date.issued 2000
dc.identifier.bibliographicCitation Revista de Historia Económica Año XVIII otoño-invierno 2000 n. 3 pp. 525--551
dc.identifier.issn 0212-6109
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10016/2160
dc.description Editada en la Fundación Empresa Pública
dc.description.abstract Este artículo analiza la evolución de las disparidades regionales de la mortalidad de los jóvenes españoles entre 1860 y 1960. En primer lugar, muestra que las infecciones digestivas fueron la causa inmediata de la sobremortalidad española y la causa más importante también de sus variaciones regionales internas. En segundo lugar, considera el singular contexto ecológico de las regiones de la España húmeda como el factor decisivo para explicar las ventajas comparativas que en términos de salud y sobrevivencia alcanzaron aquellas regiones antes de finales del siglo XIX. Finalmente explica por qué a partir de entonces, con los descubrimientos de la microbiología, se estableció una nueva y más estrecha relación entre la renta y la mortalidad regionales.
dc.description.abstract In this work we analyse the changes in the regional distribution of mortality for young Spaniards between 1860 and 1960. First we show that digestive infectious diseases were the immediate cause of excess mortality in Spain compared to Northern and Central European countries. These diseases were also the main factor in the regional differences of mortality in Spain. In our second point we single out the peculiar ecological setting of Atlantic Spanish regions as the most important factor for their comparative advantage in morbidity and mortality at the end of the nineteenth century, relative to the rest of Spain and also to some Northern European regions. In the last part we argue that it was the microbiological revolution that established the direct relation between the standard of living and regional mortality differences that characterise Spain in the twentieth century.
dc.format.mimetype application/pdf
dc.language.iso spa
dc.publisher Marcial Pons : Centro de Estudios Constitucionales : Fundación Fomento de la Historia Económica
dc.rights Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 España
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/
dc.title La mortalidad antes de entrar en la vida activa en España: Comparaciones regionales e internacionales, 1860-1960
dc.type article
dc.type.review PeerReviewed
dc.description.status Publicado
dc.subject.jel N33
dc.subject.jel N34
dc.subject.eciencia Historia
dc.subject.eciencia Economía
dc.rights.accessRights openAccess
 Find Full text

Files in this item

*Click on file's image for preview. (Embargoed files's preview is not supported)


The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record