Publication:
Sweet business: quantifying the value added in the Bristish colonial sugar trade in the 18th Century

dc.contributor.authorRönnbäck, Klas
dc.date.accessioned2019-08-28T08:22:16Z
dc.date.available2019-08-28T08:22:16Z
dc.date.issued2014-09
dc.description.abstractThere has been a lot of research into the economic contribution of the periphery to European economic development during the early modern era. This paper estimates quantitatively the value added in the sugar trade from the Caribbean to Britain in the 18th century. The trade generated a value equivalent to around 1 per cent of British gross domestic product (GDP) by the early 18th century, growing to 4 per cent of GDP a century later. The results show that the sugar trade constituted a dynamic and rapidly growing part of the British economy, most importantly the tertiary sector.es
dc.description.abstractLa contribución económica de la periferia hacia el desarrollo económico de Europa durante la Edad Moderna se ha investigado mucho. Este trabajo estima cuantitativamente el valor agregado en el comercio de azúcar desde el Caribe a Gran Bretaña en el siglo XVIII. El comercio generó un valor equivalente a alrededor del uno por ciento del PIB británico a principios del siglo XVIII, con un aumento de hasta el cuatro por ciento del PIB un siglo más tarde. Los resultados muestran que el comercio del azúcar constituyó un sector dinámico y de rápido crecimiento en la economía británica, más importante en el sector terciario.es
dc.format.extent23es
dc.identifier.bibliographicCitationRevista de Historia Económica / Journal of Iberian and Latin American Economic History (Second Series) / Volume 32 / Issue 02 / September 2014, pp 223-245es
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.1017/S0212610914000081
dc.identifier.issn0212-6109
dc.identifier.publicationfirstpage223es
dc.identifier.publicationissue2es
dc.identifier.publicationlastpage245es
dc.identifier.publicationtitleRevista de Historia Económica / Journal of Iberian and Latin American Economic Historyes
dc.identifier.publicationvolume32es
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10016/28729
dc.language.isoenges
dc.publisherUniversidad Carlos III de Madrid. Instituto Figuerola de Historia y Ciencias Socialeses
dc.rightsAtribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 España*
dc.rights© Instituto Figuerola, Universidad Carlos III de Madrid, 2014es
dc.rights.accessRightsopen accesses
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/*
dc.subject.ecienciaEconomíaes
dc.subject.ecienciaHistoriaes
dc.subject.jelN16, N56, N76
dc.subject.otherColonialismen
dc.subject.otherSlaveryen
dc.subject.otherSugaren
dc.subject.otherValue addeden
dc.subject.otherBritainen
dc.subject.otherColonialismoes
dc.subject.otherEsclavitudes
dc.subject.otherAzúcares
dc.subject.otherValor añadidoes
dc.subject.otherGran Bretañaes
dc.titleSweet business: quantifying the value added in the Bristish colonial sugar trade in the 18th Centuryen
dc.typeresearch article*
dc.type.hasVersionVoR*
dc.type.reviewPeerReviewed
dspace.entity.typePublication
Files
Original bundle
Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
RHE-2014-XXXII-Ronnback.pdf
Size:
631.52 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description: